BREAKING NEWS

sâmbătă, 23 iunie 2012

Urzica

Desi, de multe ori, din cauza aspectului sau tepos ce ne tine la distanta, ne este greu sa o procuram, urzica este una din plantele cu o puternica forta vindecatoare. Ce este de remarcat la aceasta planta? Faptul ca poate fi folosita de la radacina, continuand cu tulpina si frunzele si terminand cu florile.

Urzicile le gasim la tot pasul: pe langa garduri, in gradini, pe malul apelor, fiind raspandite, in general, de la campie pana in zona alpina. Cu toate acestea, este indicat sa le culegi numai din zonele nepoluate, din zone in care pamantul nu contine substante daunatoare cum ar fi plumbul, care este toxic pentru organism.

Urzica este considerata o adevarata bomba de sanatate, fiind bogata in aminoacizi, vitamine (A, B2, C, K), clorofila, saruri minerale ( calciu, magneziu, fier, siliciu), substante proteice, acid pantoteic, acid folic, etc. Datorita acestui bogat continut, ele sunt folosite ca aliment precum si ca plante medicinale in cure pentru regenerarea organismului si pentru detoxifierea lui.


Urzicile sunt recomandate pentru:
Cura de primavara:

Urzica este cel mai puternic remediu de curatare a sangelui si de spalare a toxinelor din rinichi. Daca suferi de boli de piele sau ai infectii ale traiectului urinar sau, pus si simplu, vrei o detoxifiere de primavara in organism, poti sa faci o cura de 4 saptamani cu ceai de urzici. Prima ceasca o vei bea dimineata, pe stomacul gol, cu o jumatate de ora inainte de masa, alte 2 cesti le vei bea de-a lungul zilei. Pentru ca efectul sa fie accentuat, ceaiul trebuie baut inghititura cu inghititura. La sfarsitul curei, te vei simti, cu siguranta, mai in forma ca niciodata, fiind capabil de un efort inzecit.

Anemia:
Se manifesta prin scaderea cantitatii de fier din organism, atunci cand o senzatie de oboseala si apasare pune stapanire pe noi. Daca si tu ai asemenea simptome, o cura cu ceai de urzica poate indrepta lucrurile. Mai poti incerca si urmatorul sirop: 100 grame de urzica proaspata pe care le obtii prin mixare, se amesteca cu 100 grame de miere. Se pun la fiet pana ce lichidul devine siropos. Sunt recomandate 3 linguri de sirop pe zi.

Acneea si alte boli ale pielii (eczeme, psoriazis, micoze):
Poti urma o cura de 10 zile cu ceai de urzici, urmata de 10 zile de pauza. Pentru efecte maxime, tratamentul trebuie reluat.
La nivel extern, poti pune pe locurile afectate, comprese cu ceai de urzica, seara la culcare, vreme de o luna.
Afte, inflamatii bucale, gingivite, angine:
Fa spalaturi si gargara cu un decoct din 2 linguri de flori de urzica la 1 l de apa. Fierbe-le 1-2 minute, apoi lasa-le sa se infuzeze.
Diabet:
Este bine sa bei cate o ceasca de ceai din radacina de urzica de 3 ori pe zi, inaintea principalelor mese. Radacinile si frunzele de urzica fierte contin un hipoglicemiant care face sa scada nivelul zaharului din sange.

Impotenta:
Daca si tu ai asemenea probleme, fa un aluat din 16 g seminte de urzica macinate si 60 g faina de secara, la care adaugi � de pahar de apa calduta si o lingura cu varf de miere. Formeaza 5 pateuri egale si coace-le in cuptor. Mananca cate o placintica in fiecare seara, dupa cina. Poti, de asemenea, sa iei in fiecare zi, pe stomacul gol, cate o lingurita de seminte pisate amestecate cu miere.

Boli legate de circulatia sangelui:

Flebita si tromboflebita: este recomandat sa faci bai la picioare cu radacina de urzica: 2 pumni de radacini bine spalate si taiate marunt, impreuna cu 5-10 tulpini si frunze de planta, le pui seara intr-o oala de 5 l de apa rece. A doua zi, amestecul se incalzeste pana la punctul de fierbere apoi, timp de 20 de minute, stai cu picioarele in lichid, acesta trebuind sa fie fierbinte atat cat suporti.

Petele de pe piele insotite de mancarimi:
Dispar cu siguranta dupa o cura cu ceai de urzica si cu un regim pentru ficat.
Urzica are insa si cateva contraindicatii:
Datorita actiunii sale diuretice, consumul prelungit de urzici poate cauza un dezechilibru electrolitic. Lauzele nu trebuie sa consume urzici, iar oamenii care mananca în mod repetat aceasta planta trebuie sa aiba grija ca în dieta lor zilnica au introdus destul potasiu.

Cercetarile de laborator au dovedit ca urzica determina contractiile uterului, deci si femeile gravide ar trebui sa se fereasca de consumul de urzici.

Trimiteți un comentariu

 
Copyright © 2014 Farmacia verde