BREAKING NEWS

duminică, 8 iunie 2014

Filimica

FILIMICA

Filimica are numeroase denumiri populare, cum ar fi: boance, calce, căldăruşă, coconite, fetişcă, floare-galbenă, gălbenioare, năcoţele, ochi-galbeni, roşioară, rujinică, salomie, stâncuţă, tătăişi, vîzdoage. Filimica este dintre acele plante medicinale care intervin, oferindu-şi ajutorul, în cancer şi ulcere canceroase. Se găseşte în unele grădini la ţară, uneori creşte sălbatic şi pe grohotişuri de pantă.  Filimica ajunge la o înălţime de 30-60 centimetri, capitulele ei florale strălucesc în nuanţe de la galben până la portocaliu-gălbui, iar tulpina şi frunzele sunt zemoase şi lipicioase la pipăit.

Există diferite varietăţi: cu capitulele florale pline, cu staminele deschise sau închise la culoare. Ele sunt similare în puterea lor de vindecare. Dacă dimineaţa după ora şapte capitulele lor florale sunt închise, înseamnă că în acea zi va ploua. De aceea, filimica era considerată încă din secolele trecute drept barometru.
În medicina populară această plantă se culege şi se utilizează cu flori, tulpină şi frunze cu tot. Trebuie adunată însă pe soare strălucitor, căci atunci puterile ei tămăduitoare ating apogeul. Filimica poate fi luată proaspătă din grădină până târziu în toamnă, atâta timp cât n-a fost năpădită de rugină (mană).
Filimica se aseamănă puternic cu arnica, fiindu-i însă superioară în putere curativă. Arnica n-are voie să fie administrată intern decât sub supraveghere medicală, întrucât este posibil ca ceaiul mai degrabă să dăuneze bolnavilor de inimă decât să le folosească, pe când ceaiul de filimica poate fi consumat fără a dăuna. Fiind o plantă depurativă, ea constituie pentru noi un ajutor preţios în icterul infecţios. 

Ceaiul de filimică se administrează intern şi în boli gastro-intestinale, în crampe şi ulcere stomacale, în inflamaţii ale colonului, hidropizie şi hematurie. El reprezintă, de asemenea, un mare ajutor în viroze şi infecţii bacteriene. Ce efect minunat are folosirea ceaiului proaspăt de filimică reiese dintr-o declaraţie pe care mi-a făcut-o un medic: „O fetiţă de doi ani şi jumătate se cam îmbolnăvise după repetarea vaccinului antipoliomielitic; avea diaree cronică, slăbise, se constataseră o scădere evidentă a vederii şi tot felul de greutăţi de nutriţie. La un consult clinic se determinase în cele din urmă că ar avea paratifos, motiv pentru care fata era ţinută sub observaţie medicală. După o folosire de o săptămână a ceaiului preparat din flori proaspete de filimică şi administrarea unui număr mic de medicamente homeopatice, copilul s-a refăcut în mare măsură. Rezultatul analizei făcute imediat şi repetate de 3 ori a ma-teriilor fecale, în vederea depistării agenţilor patogeni ai tifosului, a fost pentru prima dată negativ."
MODURI DE FOLOSIRE
Infuzie: 1 linguriţă (cu vârf) de plante la 1/4 litru de apă.
Băi de şezut: De 2 ori câte 2 mâini pline de plante proaspete sau 100 grame de plante uscate la 1 baie de şezut (a se vedea „Băi de şezut", la „Partea generală").
Spălaturi: 1 lingură (cu vârf) de plante la 1/2 litru de apă.
Tinctură: Se pune 1 pumn plin de flori într-un litru de rachiu natural, se lasă 14 zile la soare sau la căldură de cca. 20 grade.
Alifie de filimică: De 2 ori 2 mâini pline de filimică (frunze, tulpini şi flori) sunt tăiate mărunt. 500 grame de osânză de porc hrănit natural sau de untură de porc bună se înfierbântă astfel de parcă s-ar pune şniţele la prăjit. În această untură fierbinte se introduc filimicile tăiate, se lasă să sfârâie bine, se amestecă şi se iau de pe foc. Se acoperă şi se lasă să stea timp de o zi. A doua zi, preparatul se încălzeşte uşor şi se filtrează printr-o bucată de pânză sau tifon în vase curate, pregătite dinainte.
Suc proaspăt: Se spală frunzele, tulpinile şi florile şi se trec, în stare umedă, prin storcătorul electric de uz casnic.

Trimiteți un comentariu

 
Copyright © 2014 Farmacia verde